GEOMETRİ ÇALIŞMA TAKTİĞİ

Öncelikle Geometri’nin temelini, Açılar’ın ve Üçgenler’in oluşturduğunu unutmayalım. Geometri’de çalışılan konu ne olursa olsun, öncelikle o konuda kullanılacak olan formülleri şekillerin üzerinde göstererek çalışmak gerekir. Konu çalışıldıktan sonra, öğrencinin durumuna göre test seçilmelidir. Geometri’de zayıf olan kişi, çözümlü testlerden yola çıkarak başlayabilir ( çözümlü test sayısı 5-6 ) ve bu testlerde anlaşılmayan soru kalmamalıdır. Geometri’de konuların arasında bir bağlantı olduğu gibi, soru içinde de bu konu geçişlerini öğrencinin kendisi görüp soruda kullanmalıdır. Zamanla soruda kullanılacak formül, çizim gelişecektir. İşte tam burada SABIR devreye girer; geometri bir sabır işidir. Başta test çözmeye başladığınızda netler çok düşük olabilir ama bu sizleri yıldırmamalıdır. Geometri devamlılık gerektiren bir derstir. Günlük çalışma saatlerinizi belirlemeniz gereklidir. Tabi ki bunun yanında günlük soru kotanız da olmalıdır. Başlangıçta soru kotanız düşük olabilir ancak zamanla bu sayı artmalıdır, ASLA azalış göstermemelidir. Geometri’de çok sayıda soru çeşidi vardır fakat bu çeşitlilik soruların birbirinden çok uzak olduğu anlamını taşımaz. Soru çeşitleri, birbirinin türetilmesiyle oluşmuştur. Önemli olan bu konularda mantığı anlamaktır. Sorularda kesinlikle ezber yapılmamalıdır.


Sorular çözülürken, kolaydan zora doğru seçim yapılırsa daha rahat olursunuz. Zor sorular çok vaktinizi alabilir ancak unutmayın ki zor soru öğreticidir. Çünkü o soruda bir çok konu içeriğini tekrar ederek, neyin nerede kullanılacağını veya kullanılamayacağını görebilirsiniz ve o soruda konu tekrarı yapmış olursunuz. Zor sorularda hemen pes edilmemelidir, soru çözülemiyorsa A4 kâğıda renkli kalemler kullanılarak soru aktarılmalıdır ve soru ile detaylıca uğraşılmalıdır. Yani buna soru ile duygusal bağ kurmak diyebiliriz.


Arkadaşlarımızın yaptığı en sık hata; soru yanındaki verileri okumadan soruyu çözmeye çalışmalarıdır. Soru üzerinde verilen bilgiler soruyu çözmeye yetmeyebilir, yandaki açıklamalarda soru üzerine aktaracağınız veri olabilir. Bu sebeple soru; yanındaki verilerle bir bütündür. O kısımları okumadan soruya başlamayınız. Örneğin; Geometri’de ‘ağırlık merkezi’, ‘iç teğet çember merkezi’, ‘diklik merkezi’ gibi terimler kullanırız. Bunların sabit gösterildiği bir harf yoktur fakat alışılagelmiş her zaman kullanılan G; ağırlık merkezini, I; iç teğet çember merkezini belirtmez. Bu harflerin yerine başka harf kullanılabilir. Bunun için G ve I ‘nin önemi yoktur. Soruda bize ağırlık merkezi vs. demediği sürece harflerle yola çıkamayız.


Geometri yapılamayacak bir ders değildir. Sadece sabır ve özveri gerektirir.
BAŞARILAR…

Instagram
Telegram
Facebook
Youtube